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The Honorable Rebecca Rios The Honorable Linda Gray
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Capitol Complex, Senate Building Capitol Complex, Senate Building

1700 West Washington 1700 West Washington
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Re: Ability %f Insurers to Charge Different Co-Payments Under A.R.S. § 20- 461(B)
(R08-060)

Dear Senators Rios and Gray:

You have requested advice from the Attorney General’s Office regarding the following
question: “Is it illegal or improper for an insurance company to charge separate co-pays for
different physicians when those physicians are treating the same diagnosis and/or condition?”

Although this is not a formal Attorney General opinion issued pursuant to A.R.S. § 41-
193(A)(7), it is intended to provide guidance on this issue to assist you in performing your
official duties.

As explained below, it is not illegal or improper for an insurance company to charge

different co-payments for different physicians when those physicians are treating or diagnosing
the same condition, if the difference is based on the physician’s status as a primary care
physician or specialist. It is also not illegal or improper to designate chiropractors as specialists
rather than primary|care physicians, so long as that designation is based on some criteria other
than the nomenclature used to identify the services.

Background

The Unfair Claims Settlement Practice provision, Arizona Revised Statutes (“A.R.S.”)
§ 20-461, was originally enacted in 1981 to establish standards for claims payment. The statute
was amended in 1990 to add the following language to the list of prohibited conduct under
ARS. § 20-461(A); i . |
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As an insurer subject to section 20-826, 20-922 or 20-1342, failing to pay

ss for reasonable and necessary services provided by any physician

licensed pursuant to title 32, chapter 8, 13 or 17, if the services are within

1 scope of practice of the physician and the insurance coverage

includes diagnosis and treatment of the condition or complaint, regardless
of the nomenclature used to describe the conduction, complaint or service.

1990 Ariz. Sess. Laws, 39th Leg. 2nd Reg. Sess., ch. 394, § 1 (now codified at AR.S. § 20-

461(A)_(17)).‘ Cha

respectively. The sa

8, 13 and 17 in title 32 refer to chiropractors, allopaths and osteopaths
1e bill added A.R.S. § 20-461(B), which clarified as follows:

Nothing in subsection A, paragraph [17] of this section shall be construed
to prohibit the application of deductibles, coinsurance, preferred provider
ation requirements, cost containment measures or quality assurance
measures if they are equally applied to all types of physicians referred to
in this section, and if any limitation or condition placed upon payment to
hon services, diagnosis or treatment by any physician covered by this
section is equally applied to all physicians referred to in subsection A,
paragraph [17], without discrimination to the usual and customary

edures of any type of physician.

Id. In 2004, the Legislature added to this subsection the language “[a] determination under this
section of discrimination to the usual and customary procedures of any type of physician shall
not be based on whether an insurer applies medical necessity review to a particular type of
service or treatment” 2004 Ariz. Sess. Laws, ch. 5, § 1 (codified at A.R.S. § 20-461(B)). The

Fact Sheet for the bi

1l making this amendment explains that the bill’s purpose is to “[a]llow(] an

insurer to apply medical necessity review to a particular type of service or treatment without

being in violation o

f the Unfair Claims Settlement Practices Act.” Ariz. State Senate, Amended

Fact Sheet for S.B.1094, 46th Leg., 2d Reg. Sess., at | (Mar. 3, 2004). In reviewing the state of

! As amended, that

As
in,

bsection now states:

insurer subject to § 20-826, 20-1342, 201402 or 20-1404, or as an
r of the same type as those subject to § 20-826, 20-1342, 20-1402 or

20-1404 that issues policies, contracts, plans, coverages or evidences of
coverage for delivery in this state, failing to pay charges for reasonable
and rlecessary services provided by any physician licensed pursuant to title
32, ter 8, 13 or 17, if the services are within the lawful scope of
practice of the physician and the insurance coverage includes diagnoses
and |treatment of the condition or complaint, regardless of the
nomenclature used to describe the condition, complaint or service.

A.R.S. § 20-461(A)(17) (internal citation omitted).
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the law in 2004, the Fact Sheet stated that without passing Senate Bill 1094, “an insurer that
conducts medical necessity review for only one discipline (e.g. chiropractic) would be in
violation of the Unfair Claims Settiement Practices Act.” Id (parenthetical in original).

Analysis

You have brought to our attention a practice whereby insurance companies categorize
chiropractors as spedialists, which in turn causes their patients to be charged higher co-payments
than those charged for visits to a primary care physician (“PCP”). The question is whether
Arizona law forbids such a practice. : -

Under A.R.S. § 20-461(A), “[a] person shall not commit or perform with such a
frequency as to indicate as a general business practice any” of a variety of unfair claim
settlement practices.| The one at issue here is failing to pay a physician for services where (1) the
services were reasoriable and necessary, (2) the physician is licensed, (3) the services are within
the coverage of the policy and (4) the services are within the scope of the physician’s practice.
AR.S. § 20-461(A)(17). Assuming that two physicians are treating or diagnosing the same
complaint or condition, both doctors are licensed, the treatment is covered by the policy and the
treatment is within the scope of both doctors, requiring a higher co-payment for one would
violate the law unless the higher co-payment is based on one of the cost containment measures
allowed by A.R.S. §/20-461(B).

Section 20-461(B) states that “[n]othing in subsection A, paragraph 17 of this section
shall be construed to prohibit the application of deductibles, coinsurance, preferred provider
organization requirements, cost containment measures or quality assurance measures if they are
equally applied to all types of physicians referred to in this section.” Because the statute
explicitly allows for preferred provider organization requirements and other cost containment
measures, it does not violate the law to require lower co-payments for visits to PCPs. The statute
also requires, however, that such cost containment measures be “equally applied to all physicians
referred to in this section. Id. As a result, an insurance company can charge different co-
payments for different physicians when one is a PCP and the other is a specialist, as long as that
practice is equally applied to all chiropractors, osteopaths and allopaths. Thus, the question is
whether it violates A.R.S. § 20-461(A)(17) for insurance companies to characicrize chiropractors
as specialists.

The Arizona Department of Insurance does not regulate the designation of specialists and
there are no statutes, rules, or regulations that govern those decisions by insurers. In addition,
there are no statutes, rules, or regulations concerning the designation of primary care physicians
by insurance companies. Typically, the designations for allopaths and osteopaths correspond to
the specialties recagnized by the American Board of Medical Specialties and the American
Medical Association. Although chiropractors are not included in the American Board of Medical
Specialties or the American Medical Association, the Arizona Board of Chiropractic Examiners
recognizes and certifies chiropractic specialties in acupuncture and physiotherapy. A.R.S. § 32-
922.02. Insurers are generally free to designate physicians as PCPs or specialists.
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1t would violate A.R.S. § 20-461(A)(17) for an insurance company to refuse 1o designate
chiropractors as PCPs solely because the services they provide are classified as “chiropractic,”
because such a decision would be based solely on “the nomenclature used to describe the . . .
service.” On the otﬁer hand, it does not violate the statute to pass over chiropractors for PCP
designation based on other criteria for designating physicians because such a process is neither
regulated by the Department of Insurance nor prohibited by A.R.S. § 20-461(A). We emphasize,
however, that insurers must develop the criteria for these designations “without discrimination 10
the usual and custo procedures of any type of physician.” A.R.S. § 20-461(B).

If you have any questions or concerns, please do not hesitate to call me or AAG Carrie J.
Brennan at (602) 542-7826 directly. e[ ¥ : :

Respectfully,
Mary O’(;ﬁ;iy
Solicitor General

cc! Carrie J. Brennan
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